Chicxulub: la coa del diable

Chicxulub és el nom del poble de Mèxic on va impactar el bòlid.

El Chicxulub és un antic cràter de impacte causat per un bòlid fa 65 milions d’anys a la península de Yucatán (Mèxic), deixant un cràter de més de 180 km de diàmetre i causant uns canvis climàtics mortals per a la vida d’aquell període; els dinosaures.

És diu que quan va impactar, el bòlid, anava a una velocitat mitjana de 100000 km/h, i que la seva explosió és equivalent a 100 teratones de TNT, és a dir, més de dos milions de vegades major que la bomba més gran detonada a la terra.

L’impacte podria haver causat alguns dels megatsunamis de la història de la Terra, amb una alçada de centenars de metres. Un núvol de pols, cendres i vapor sobreescalfats s’hauria estès del cràter, quan l’impactor s’enfonsava a l’escorça terrestre en menys d’un segon.

El material ejectat, posiblement es va incendiar al passar l’atmosfera i tornar, provocant aixi incendis globals.  Mentrestant, un núvol de pols i de cendres es va estendre per el cel, cubrint-lo completament, impedint el pas de la llum solar i causant un descens de les temperatures, a la vegada que impedia la fotosíntesi de les plantes, creant un medi dur per als éssers vius durant més de una dècada. A més, es va crear una espècie de efecte hivernacle produït per la emissió de CO2,  afectant totalment la xarxa tròfica.

Fonts:

 

Quant a jlopez3

Josu López, Alumne centre mata de jonc 4t ESO.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.